~Mari MengiNgatI Allah~

Wednesday, February 25, 2009

~dimana SILAPnya~

sebenarnya takde ape yang sedang terlintas dibenak ku untuk mencoret sesuatu di dalam ruangan maya ku ini.... namun diatas desakan senior yang sibuk suruh meng"update" blog nie... maka untuk tidak menghampakan die..... saya coretkan la juga sesuatu... sebenarnya memang saja nak bagi pengunjung yang belum penah atau pertama kali berkunjung ke blog nie membaca entri yang bagi saya terbaik penah saya buat setakat nie... i'm what i am.... tu... ahahaha...

hurmmmm 'ADA APA DENGAN CINTA'.. itulah tajuk diskusi ilmu yang telah berlangsung di dewan serbaguna kolej anugerah bestari pada ahad lepas.... walaupun hanya sekejap menghadiri diskusi berkenaan namun ok la juga berbanding mahasiswa lain yang hanya datang amik makanan percuma then 'chow'..... kalau ditenungkan pada tajuk nie... saya menganggarkan ramai lah mahasiswa yang akan memenuhi dewan... ye la.. tajuk cinta... tapi... jangkaan nyata meleset.... namun takde ape yang menghairankan. memang dah dijangka sedari terpasangnya banner yang mempromosikan program tersebut, memang tak akan mendapat sambutan yang menggalakkan.... (seperti program-program lain di UMS) dimana silapnya?????


MAHASISWA LESU.......
perkataan keramat yang sedang membelenggu mahasiswa di segenap ceruk bumi UNIVERSITI MALAYSIA SABAH ni.... kekadang saya terfikir.. kenapa setiap program yang dianjurkan penyertaan hanya dikalangan AJK, SEKRETARIAT, JAKMAS, MPP, HEP dan segelintir mahasiswa yang aktif.... sedangkan sasaran awal setiap program adalah untuk mahasiswa sekaliannya.... senaraikanlah apa sahaja program yang telah, sedang dan yang akan berlangsung di UMS nie, baik anjuran JAKMAS, MPP, Persatuan Mahasiswa Sekolah dan segalanya, penyertaan tetap yang gitu-gitu je......

kadang-kadang saya sedikit cemburu tatkala duduk berborak dengan kawan-kawan daru U lain, penah saya bertanya pada kawan yang sedang belajar di UM.. apa yang seronok sangat tinggal kolej nie... sudahlah kena bayar mahal-mahal, makan lagi.... sedangkan rumahnya hanya 30 minit je dari UM tu..... tapi ape die jawab..... tinggal kolej nie best.. banyak aktiviti... program... dok umah takde bende2 camnie...... juz imagine... KOLEJ di UM tu boleh anjurkan pertandingan forum peringkat IPTA, debat peringkat IPTA dan sebagainya.... dan sambutan yang diterima dan diberikan oleh segenap penghuni KOLEJ amat2 menggalakkan....... kalau kita kat UMS nie...... jangan kata anjurkan pertandingan peringkat IPTA..... nak anjurkan DPNC pun mencanak cari AJK..... tu tak pe lagi.... penyertaan pun sekadar cukup-cukup kouta je... lepas la untuk buat group utk first round.... MANA SILAPNYA????????

program paling teruk sekali sepanjang arena penganjuran program di UMS nie bagi saya PERHIMPUNAN AGONG PMUMS lepas... bukan saya salahkan AJK yang bertanggungjawab.... walaupun terdapat juga kelemahan dari pihak mereka.. (biasalah, semua program ade silapnya) tapi yang paling menyedihkan adalah sambutan mahasiswa UMS yang hanya tak sampai suku DEWAN CANSELOR yang boleh memuatkan hampir 5000 umat manusia pada satu-satu masa...... MANA SILAPNYA????? oklahh kalao pelajar cakap masa tak sesuai, ade midterm la, kelas malam, la...... tapi adalah hampir 3/4 pelajar UMS ade kelas malam tu... mid term???? setahu saya pelajar UMS nie ade dekat 16000 pelajar.... tolak KAL dalam 5000 tinggal lah lagi 11000 lagi.... tapi kehadiran malam tu tak sampai pon 1000... sedangkan yang datang rasminye tu bukan tokei BTC CAFE kampung E... timbalan menteri kementerian pengajian tinggi yang datang..... tak ke malu Datuk K dan semua pegawai UMS yang turut datang malam tu mengenangkan kerusi dewan canselor yang lagi banyak daripada pelajar..... "kerusi ke yang masuk UMS nie" mungkin itu persoalan yang timbul di benak datuk k masa tu kowt....MANA SILAPNYA????

tapi saya bangga jugak la sebab akhirnya JAKMAS AB dapat juga memikirkan bagaimana nak settle kan masalah KURANGNYA SAMBUTAN mahasiswa terhadap program yang dijalankan... amik kehadiran mengikut blok dan bilik...... idea yang saya dah pikir lame... tapi tak berpeluang untuk suara kan....yang takdatang maknanya tak aktif la.... kalau banyak aktiviti yang dianjurkan tapi tetap tak datang, maknanya ahli lelap KOLEJ la tu... maka ahli-ahli lelap kolej nie haruslah kita singkirkan.... perabih boreh jo nyimpan orang camnie kat kolej..... bwat tinggi bil api air je..... kalau kita tengok sume U kat semenajung tu.... pelajar yang tak aktif kat kolej, naik tahun 2 je selamat tinggal..... ko cari la umah sewa kat luar..... bayangkan kat kl tu yang sewa rumah paling murang 800 sebulan....(kat jalan kelang lama la kowt).... tapi tetap jua... "RULE IS RULE" peduli ape..... tapi UMS nie baik hati sangat..... simpan lagi student student yang memang jadikan KOLEJ nie sebagai MOTEL murahan diorang... TIDOR-MAKAN-MANDI....... lain tarak...... tapi sejaoh mana penguatkuasaan peraturan tu kita sama-sama tunggu.... jangan setakat HANGAT-HANGAT TAHI LEMBU sudah lah.....

KEPADA SEMUA JAKMAS DI UMS NIE...... SILA AMBIL PERHATIAN...!!!!!
TAHUN DEPAN SINGKIRKAN JE STUDENT YANG LANGSUNG TAKDE SUMBANGAN TERHADAP KOLEJ MASING-MASING....... BUANG DUIT JE SIMPAN DIORANG NIE......KALU DIORANG CAKAP DIORANG BAYAR YURAN.... CAKAP BALIK... BERAPA SANGAT YURAN YANG DIORANG BAYAR SETAKAT RM400 SATU SEM..... NAK BISING... SOH DIORANG PEGI UM YANG YURAN KOLEJ JE SAMPAI RM 900 SATU SEM... ADE YANG SAMPAI RM 1200 SATU SEM......

7 comments:

::The Spinning Wheel:: said...

wsalam..saya setuju!
kenapa la mereka nie xaktif? hidup kat uni nie la nak kutip mcam2 ilmu..
kat ireland ni pon ade je bdk2 yg xaktif. rugi betul mereka..mgkin kita sma2 boleh fikir nk wat cmne bg dorg nie aktif sket..hurm..

~Syafiq Ridzwan~ said...

ha... orang jaoh pon sokong kite buang je diorang nie..... nie kan pula orang malaysia....

Az_liey said...

ntahla dek non. Kau pun kenalah sedar diri gak. Banyak gak program AB kau tak datang. Lu pikir lah sendiri..

NORSHUHADA KAREEM said...

amboi sentap punya komen...hehe..rasailah apa yang org lain rasa bila buat program tak dapat sambutan...

Kena ingat jangan sekadar komen dan cakap kosong aja k...t kalau buat program pastikan program tu meletop...biar penuh dewan canselor tu...sampai tak cukup kerusi...

Hidup bakal MPP...hehe

syafiq ridzwan said...

bwat kak su...
takde la sentap sangat.... cume memikirkan peranan mahasiswa yang sepatutnya dimainkan tidak dijalankan dengan sepatutnya....
bwat abg jass deknon...
mmemang btul banyak yang tak pagi... tapi atleast ade juga sumbangan untuk kolej dan universiti yang saye bagi... bukan sekadat melukut di tepian gantang....

D's noruaruwani said...

saLam...
memang agak frust klu kita buat prog tapi sambutan sgt tidak menggalakkan...
tp, yg rugi sape?
urm...
apa yg penting, kita usaha sehabis daya utk publisiti n jdkn prog tu success...
INSYAALLAH, akan berjaya...

fr3akisme said...

btol aku skong...
even x sume kte suport,
at least ade jgk yg kte sport...
dri org lain yg ape pown xde...

utk jakmas, buat la forum yg mnarik...
ini buat yg tahape2...
buat la unsur politik ker...
or ideologi2 mahasiswa kini ker...
ini yg ditakuk lma...
pljr pown xde mood nk tgk...

lg 1 dewan ab tu pnas...
sbb tu rmai mls nk peg sna...
dgn crowded nyer lg...
so do not blame student lain...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...